Medeni sirupi

trpotčev medeni sirup

je tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora, ki temelji na podlagi dolgoletnih izkušenj. Vsebuje čreslovine, pektine, sluzi, olja, beljakovine in sladkor in ga uporabljamo predvsem za pomiritev suhega in dražečega kašlja, ki spremlja vsa prehladna obolenja in druga vnetja dihal. Učinkovine iz listov namreč na sluznici zgornjih delov dihalnih poti ustvarijo tanko oblogo, ki ščiti pred draženjem, ki povzroča kašelj.

medeni sirup iz smrekovih vršičkov

že od nekdaj velja za enega izmed najboljših naravnih zdravil, ki  uspešno zdravi prehlad in kašelj.  Kako deluje? Pomirja kašelj, razkužuje dihalne poti, spodbuja prekrvavitev sluznice, dihalnih poti in izločanje sluzi, blaži vnetje grla, blagodejno deluje na vsa dihala. Poleg tega obnavlja in varuje izsušeno sluznico dihal, blaži hripavost in pospešuje izkašljevanje.

žajbljev medeni sirup

je odličen pripomoček za vneto grlo in žrelo, vnete mandeljne in ustno sluznico. Že od nekdaj je rasel v vsakem vrtu pri hiši in uporabljamo ga lahko svežega ali posušenega v čaju ter kot koncentriran medeni sirup ob obolenju grla ali ustne votline.

metin medeni sirup

je zdravo sladilo za čaje, sokove, lahko uporabljaš za mojito (ali kakšne druge koktajle), ga dodaš v kavo, radensko, preliješ čez sladoled, narediš iz njega sladoled ali granito, ga dodaš v smoothije … lahko pa ga preprosto zmešaš z vodo in uživaš v osvežilni pijači z okusom mete. Sam sirup, nerazredčen, je zelo sladek, se pa s časom metin okus še razvije, postane še intenzivnejši.

šipkov medeni sirup

ali “šipkov med” je odličen sirup proti spomladanski utrujenosti, mlahavosti, bledici, krvavitvah dlesni. Šipkovi izdelki povečujejo odpornost organizma, zato jih uporabljamo pri bolezni z vročico, gripah in prehladih. Zelo koristijo slabokrvnim nosečnicam, doječim materam, katerim se zviša količina vitamina C v mleku. Biološki vitamin C pa je izredno pomemben za zdravje in razvoj dojenčka. Šipkov medeni sirup uživamo po žlički ali v čaju.

regratov medeni sirup

ali »regratov med« se v ljudskem zdravilstvu uporablja za pospeševanje prebave ter izboljšanje krvi in splošnega počutja. Krepi organizem in odlično pomaga pri spomladanski utrujenosti saj vsebuje ogromno koncentracijo železa. Lahko ga uporabljamo tudi, če nas muči kašelj ali boli grlo – v tem primeru ga uživamo po žličkah.